facebook_pixel

ЗЕЛЕН КАМЪК / САЧКА/ – ЖЕЛЕЗЕН СУЛФАТ

ЗЕЛЕН КАМЪК / САЧКА/ – ЖЕЛЕЗЕН СУЛФАТ

 

Железният сулфат се нарича още зелен камък или сачка в някои райони на България. Той се прилага най-често при поява на неинфекциозна хлороза, предизвикана от недостиг на желязо. Наторява се около дърветата с дози от 300 г до 1.5 кг на дърво есента или рано на пролет. Дозата е в зависимост от степента на хлороза и възрастта на дървото. Внася се около ствола, като се прави пръстен под короната и се вкопава на поне 10 см дълбочина . Раните след есената резитба могат да се намажат с 30 %-ов разтвор на железен сулфат. При овошки над 5 г.възраст в невегетационния период може да се третира с 5-8 % разтвор срещу яйца на акари и насекоми.

Друго приложение на зеления камък е срещу голи охлюви. Привечер се напръскват с 10 % разтвор полиетилена, стъклата и пътеките на оранжериите, както и около тях. Счукан на прах железен сулфат се смесва 1:20 с обелки на моркови и картофи след което се разпръскват в оранжерията.

Неутрализиран с гасена вар в съотношение 1:1 железният сулфат се използва за предцъфтежно пръскане срещу струпясване по ябълка – 2 % разтвор с pH 7,5-8,2  с разход на работен разтвор  80-100 л/дка. За приготвяне на 10 л 2 %-ов разтвор ви трябват  366г железен сулфат и 366г гасене вар защото се работи по тегловния метод , както при бордолезовия разтвор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *